​Wat je aandacht geeft, groeit

​Wat je aandacht geeft, groeit

7 okt. 2020

Functionerings – en beoordelingsgesprekken staan in veel praktijken niet hoog op het lijstje met activiteiten om naar uit te kijken. Velen ervaren deze gesprekken als verplichte nummers. Het zíjn ook dikwijls formele gesprekken met een standaard agenda, waarop in de meeste gevallen alleen prestaties en salariëring aan bod komen. Met een beetje geluk wordt er ook nog gekeken naar mogelijkheden om iets in de organisatie te verbeteren, maar dan heb je het wel zo’n beetje. Klinkt hiërarchisch en saai, is het vaak ook.

Natuurlijk, voor zowel grotere als kleine praktijken geldt: we werken in een professionele organisatie met patiënten, collega’s, richtlijnen en protocollen en dan moet je als werkgever nauw vinger aan de pols houden. En bij onderprestaties soms ‘hard on the ball’ zijn. Tegelijkertijd wil jij als werkgever jouw medewerkers inspireren om het beste uit zichzelf te halen. Het beoordelen van de resultaten alleen is daarbij niet voldoende.

Vervang het traditionele beoordelingsgesprek daarom eens door een inspirerend waarderingsgesprek. Dat is méér dan alleen een andere naam voor hetzelfde beestje. Wat vindt jij de sterke punten van een medewerker? Welke talenten zijn opvallend? Waar ben je echt tevreden over? Wat betekent dit voor jouw praktijk? Met zulke concrete feedback laat je zien dat jij de talenten van jouw medewerkers herkent en waardeert. Je maakt oprecht contact met jouw medewerkers, ook door te praten over onderwerpen als persoonlijke omstandigheden, wensen en ambities. Hoe is de samenwerking met collega’s, is er ruimte voor duidelijke communicatie en overleg?

Natuurlijk gaat zo’n waarderingsgesprek verder dan alleen de bekende veren uitdelen, ook de mindere talenten mogen aan bod komen. Maar dan wel met een positieve insteek: met concrete, opbouwende feedback kan de medewerker persoonlijke doelen voor het nieuwe jaar opstellen. Welke talenten worden daarbij benut, wat kan daarmee voor de praktijk bereikt worden en vooral ook: welke ondersteuning is daarbij nodig? In een volgend gesprek wordt bekeken of de afgesproken resultaten zijn behaald, waarin onderwerpen als arbeidsomstandigheden, wensen en ambities opnieuw besproken worden.

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen effectiever en productiever werken in organisaties waar structureel waardering wordt gegeven. Onderschat die kracht van waardering en begrip niet, het zijn menselijke basisbehoeftes. Zonder erkenning raken we gedemotiveerd, zetten we uiteindelijk de hakken in het zand en zoeken we ons heil elders.

Wat je aandacht geeft, groeit. En het mooiste is: waardering geven kost niets. Het vergt alleen een iets andere mindset. Lukt het jou om die switch te maken? Jouw medewerkers zullen het beslist waarderen…


Terug naar overzicht