Nieuws

Bekijk hier ons overzicht

Sterke teams bouw je samen

‘Dat is toch niet echt nodig, we werken hier immers al zo veel jaar op deze manier en het gaat altijd goed’: die reactie kreeg een relatie van ons vorig jaar van enkele teamleden in de praktijk die hij een jaar daarvoor had overgenomen.

Alcoholproblemen op werk: hoe is úw beleid?

Lekker in het weekend ‘losgaan’ en ’s maandags met een suf hoofd op werk verschijnen. Dat is onwenselijk, maar gebeurt. Erger wordt het als er sprake is van een doorlopend alcoholprobleem.

Hoe houd je de agenda gevuld?

De inflatie houdt nog even aan, het leven wordt op alle fronten duurder. Voor veel mensen betekent dit keuzes maken en dat wordt ook in de zorg steeds duidelijker: patiënten stellen behandelingen uit of zien er zelfs vanaf. Met als gevolg dat praktijkagenda’s gaten gaan vertonen en minder snel volgeboekt raken. De vraag is dan ook: wat kun je zelf doen om de agenda gevuld te houden?

Inflatiestress: reden voor salarisverhoging

Je zou het misschien niet verwachten, maar zowel werkgevers als werknemers zijn momenteel gebaat bij salarisverhoging. De reden? Fikse inflatie én een krappe arbeidsmarkt. Ga samen om tafel en blijf inflatiestress de baas!

Nieuwe EU-richtlijn voor arbeidsvoorwaarden per 1 augustus

Het werkt een stuk prettiger als de inhoud van het werk transparant en beter voorspelbaar is. Daarom is sinds 1 augustus de Europese Richtlijn ‘transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden’ van kracht. De vijf relevante wijzigingen op een rij:

Die eerste werkdag verpest je toch niet?

De eerste klap is een daalder waard. Dat geldt natuurlijk ook voor het verwelkomen van een nieuwe collega. Wat extra aandacht voor nieuwe collega’s kost bijna niets, maar maakt voor diegene een groot verschil. Lees onze 10 tips voor een warm welkom.

Vakantietijd: ideaal om te werven!

Stel je voor: je bent op vakantie en zit heerlijk te ontspannen. De dagelijkse werkdruk ligt ver achter je en ongemerkt dient de gedachte zich aan: ‘Het wordt tijd voor iets nieuws’. Herkenbaar?! Lees hoe jij die mensen tot jouw medewerkers maakt.

Nooshin Entezami-Rad

Het onverwachte overlijden van Nooshin Entezami heeft ons volledig overrompeld. Ze was deskundig en altijd betrokken bij haar team. Wij van Dentalcens wensen haar dierbaren en collega’s veel sterkte toe bij het verwerken van dit grote verlies.

Inflatiestress: reden voor salarisverhoging

Je zou het misschien niet verwachten, maar zowel werkgevers als werknemers zijn momenteel gebaat bij salarisverhoging. De reden? Fikse inflatie én een krappe arbeidsmarkt. Ga samen om tafel en blijf inflatiestress de baas! Dan is iedereen tevreden.

Aan de slag voor meer werkplezier

Het is dé uitdaging in veel tandartspraktijken: een gezonde balans tussen datgene wat energie geeft en dat wat energie vreet. Een team van TC Vitalis in Alphen a/d Rijn volgde onze trainingen hierover. Wat zij daarvan vonden? Lees het in dit blog.

Ongewenst gedrag: ook in jouw praktijk

Vraag collega´s naar ongewenst gedrag in de praktijk en het antwoord is waarschijnlijk: ‘Bij ons gebeurt dat niet’. Dat dacht John de Mol ook. Ten onrechte – en dat stemt tot nadenken. Want hoe handel jij in zo’n situatie zo effectief mogelijk?

Ontslag van een zieke medewerker

Kan een zieke medewerker ontslagen worden? In principe heeft een zieke medewerker ten minste 2 jaar recht op doorbetaling van het loon. Maar kun jij als werkgever onder bepaalde omstandigheden een werknemer toch ontslaan? Ontdek het in dit blog.

Blijven werken tot aan het pensioen?!

Ruim 55% van de tandheelkunde medewerkers twijfelt of ze blijven doorwerken tot de pensioengerechtigde leeftijd, zo blijkt uit recent representatief onderzoek. Dat is nogal wat. Hoe kun jij ervoor zorgen dat je jouw team jarenlang aan boord houdt?

"C’est le ton qui fait la musique"

Toepasselijke quote, zo in december, rond de top2000. Een terugblik - voor de één een genot, voor de ander een gruwel. De link met muziek levert daarbij mooie metaforen op. Ontdek hoe je met jouw praktijk kunt terugblikken en ervan kunt leert.

Ouderschapsverlof DentalCens

Nieuw: 9 weken betaald ouderschapsverlof

Vanaf augustus 2022 krijgen kersverse ouders 9 weken van het ouderschapsverlof gedeeltelijk doorbetaald. De rest van het ouderschapsverlof blijft onbetaald. Wat dit concreet voor de financiën van jouw praktijk betekent, lees je hier.

Wat zegt iedere praktijk over zichzelf?

Personeel vinden is in deze tijden niet makkelijk, maar een pakkende vacaturetekst helpt enorm. Toch zien we nog veel saaie, niet-pakkende vacatureteksten voorbijkomen. Hoe jouw vacature opvalt en kandidaten aantrekt? Dat vertellen we jou graag.

Psychologisch contract bij sollicitaties

‘Dank je voor het gesprek, je hoort volgende week onze reactie.’ Of: ‘Ik heb geen tijd gehad om je CV te bekijken, dus vertel’. Kandidaten krijgen tijdens sollicitatiegesprekken vaak zulke reacties. Hoe jij het beter kunt doen, lees je hier.

Is personeelstekort een probleem?

Is personeelstekort een probleem? Op de krappe arbeidsmarkt is het moeilijk om nieuwe mensen te vinden. Maar als jouw team niet weg wil, hoef je geen nieuwe mensen te zoeken. Zorg er wel voor dat jouw team echt wil blijven. Hoe, dat lees je hier.

Doorbuffelen?! Heb jij een grens?

Een burnout kan een sluipmoordenaar zijn die je niet ziet aankomen. Ben jij bewust van je grenzen of buffel jij door? En help jij jouw medewerkers hun grenzen te bewaken? In ons nieuwste blog lees je tips om mentale uitputting te voorkomen.

Sander Allegro Hospitality

"Weet jij een goede tandarts?"

'Weet jij een goede tandarts?’ Het antwoord op die vraag wordt bepaald door sociale vaardigheden: ‘Ja hoor, mijn tandarts heeft echt aandacht voor je en is ook goed met kinderen’. Reden temeer om de service van jouw praktijk eens te analyseren.

mondzorg voor ouderen - DentalCens

Mondzorg aan ouderen: tandje bijzetten

‘Aandacht voor mondzorg aan ouderen moet vanzelfsprekend worden’. En: ‘dit is een uitdaging die we niet alleen aankunnen’. Het zijn uitspraken - in de maarteditie 2021 van het NTvM – die wij van harte onderstrepen. Meer over dit onderwerp weten?

Wet- en regelgeving mondzorgpraktijken

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is aangesteld om op de kwaliteit van de mondzorg te letten. Daarnaast is er allerlei wet- en regelgeving voor tandartspraktijken, orthodontiepraktijken et cetera. Daar lees je meer over in ons nieuwe blog.

Hoe houd je het beste paard op stal?!

Alle medewerkers in een team zijn van toegevoegde waarde, maar elk vakgebied kent z’n uitblinkers. Hoe houd jij deze ‘beste paard van de stal’-medewerkers als jouw werknemers? Dentalcens geeft jou tips op basis van onze eigen jarenlange ervaring.

weegschaal

Balans tussen privé en werk

De balans tussen privé en werk is bij 1 op de 10 werkende Nederlanders flink verstoord, zo blijkt uit onderzoek door TNO en het ministerie. Wat betekent dat precies voor jouw tandartspraktijk? Die vraag beantwoorden we in ons nieuwe blog.

​Wat je aandacht geeft, groeit

​Wat je aandacht geeft, groeit

Functionerings- en beoordelingsgesprekken staan in veel praktijken niet hoog op het lijstje met activiteiten om naar uit te kijken. Velen ervaren deze gesprekken als verplichte nummers. Maar ze zijn wel nuttig - mits goed uitgevoerd met onze tips.

Werkgeluk - DentalCens

Werkgeluk stimuleren en behouden

Zeker in de huidige coronatijd is er veel aandacht voor het thema werkgeluk. Logisch ook, de nieuwe manier van werken op de praktijk en alles wat er om ons heen verandert. Hoe belangrijk werkgeluk is en hoe je dit stimuleert? Dat lees je hier.

8 TIPS voor Werkgeluk

Plezier in je werk – of noem het werkgeluk als je wilt – is een belangrijk thema voor organisaties om hun medewerkers tevreden te houden. Boeien en binden dus en samen resultaten halen om trots op te zijn. Dat gaat niet vanzelf, want ‘a graet place to work’ vraagt om de nodige investeringen en inzichten.

tandartspraktijk coronavirus

Overheidsmaatregelen vanwege corona

Mondzorgpraktijken die door het coronavirus in de problemen (dreigen te) komen, kunnen rekenen op ondersteuning door de overheid. Zo kunt u onder andere werktijdverkorting voor uw personeel aanvragen. Lees hier alle maatregelen van de overheid.

Wijzigingen wet BIG – dit verandert er in 2019

Wijzigingen wet BIG - nieuw in 2019

In 2016 diende minister Schippers een wetsvoorstel tot wijziging van de wet BIG in. Die kwam in 2018 door de Eerste Kamer. Nu is het moment aangebroken: de wetswijziging gaat in. Wat dat voor jouw tandartspraktijk betekent? Ontdek het in dit blog.

De 7 belangrijkste HR-maatregelen

Het kabinet heeft tijdens Prinsjesdag meerdere HR-maatregelen aangekondigd. Ben je benieuwd welke invloed deze maatregelen hebben op de gang van (personeels)zaken binnen jouw tandartspraktijk? Hier vind je de belangrijkste maatregelen op een rij.

Eindejaarsbonus DentalCens Recruitment

Een eindejaarbonus motiveert niet

Je wilt jouw medewerkers motiveren, bedanken en mee laten profiteren van je succes. De eindejaarbonus lijkt de ultieme beloning. Maar, uit onderzoek blijkt het tegenovergestelde waar te zijn. Hoe dat precies zit? Dat lees je in ons nieuwste blog.

Ontslagrecht DentalCens Recruitment

Herziening ontslagrecht

Het kabinet is het eens over een forse herziening van het arbeidsrecht. Daaronder een versoepeling van het ontslagrecht, de mogelijkheid om een langer tijdelijk contract aan te bieden en in een langere proeftijd. Lees hier wat dit voor jou betekent.

bijtellingauto2019_dentalCens

Hoeveel bedraagt in 2019 de bijtelling voor mijn auto?

In 2019 gaat de bijtelling voor de duurdere elektrische auto veranderen. Maar ook voor alle auto’s - elektrisch en niet-elektrisch - die in 2014 voor het eerst op kenteken zijn gezet. Wat betekent dit voor jou? Dentalcens zocht het voor je uit.

WetDBA_dentalcens

Aanpassing Wet DBA uitgesteld tot 2021

​De regering slaagt er niet in om de Wet DBA per 1 januari 2020 te wijzigen. Dat heeft minister Koolmees op 26 november laten weten. Er komen wel aanvullende criteria voor het vaststellen van een gezagsverhouding die direct van toepassing worden.

DentalCens_controlehepatitisB

Controle door IGJ op hepatitis B

Tandartsen hebben nog niet genoeg aandacht voor de bescherming tegen hepatitis B-infecties, zegt de IGJ. Daarom zal de inspectie de komende tijd bij toezichtbezoeken meer aandacht vragen voor het voorkomen van dit soort infecties. Lees hier meer.

Wet DPA

De opvolger van de wet DBA

Afgelopen week is eindelijk de tekst van de opvolger van de wet DBA bekend geworden voor de zogenaamde “internetconsultatie”. De Wet minimumbeloning en zelfstandigenverklaring. Het is de bedoeling dat deze wetgeving 1 januari 2021 in zal gaan.